+31 529 42 69 60 (24/7) info@chaiwallah.online

Het Parool heeft de Bieten Latte ontdekt!

feb 13, 2020

In de horeca wisten wij het natuurlijk al langer. Kleurrijke Lattes zijn hip. Niet alleen de rode Biet Latte, maar ook de blauwe Butterfly Pea Latte, gele Kurkuma Latte en zelfs een zwarte Charcoal Latte. Lees hier het volledige bericht uit Het Parool.

Culinaire trend

Biet in je latte die ook al geen echte latte is

Wekelijks voert culinair journalist Mara Grimm ons langs noviteiten en trends. Deze week: De nieuwe generatie lattes.

Ik was er niet geheel uit vrije wil: de hipste juicebar van Parijs. Wild & The Moon heet die, want omdat geen enkele weldenkende Fransman naar een juicebar gaat, hebben ze in Parijs bijna allemaal een Engelse naam. Maar goed, ik was met een vriend uit New York en dan weet je het wel. Lang verhaal kort: opeens had ik een roze latte voor mijn neus.

Er zat uiteraard geen koffie in, want koffie schijnt het nieuwe roken te zijn. Ook de koemelk ontbrak, want dat is in juicebarkringen al helemáál iets uit de vorige eeuw. Wat er dan wél in mijn roze latte zat? Rozenwater, amandelmelk, kokosmelk en als finishing touch een laagje bietenpoeder. U snapt: ik stond te popelen om mijn la met cynische rotopmerkingen open te trekken.

Maar dat was vóór ik een slok had genomen. Want mijn rozenlatte had dan wel evenveel met koffie te maken als een kreeft met een biefstuk, maar lekker was hij wél. Zoet, bloemig, romig en met een perfect gedoseerd rozenparfum. Een drankje om verliefd op te worden.

Het bleef niet bij die kop roze koffie-die-geen-koffie-was. Er is de afgelopen jaren namelijk een hele nieuwe generatie lattes opgestaan in elke denkbare kleur van de regenboog. Moesten we het aanvankelijk nog doen met groene matcha lattes, tegenwoordig zijn er ook volop golden lattes (met kurkuma) of ginger lattes (met gember). Bovendien zijn ze allang niet meer uitsluitend verkrijgbaar in de health horeca. Marqt verkoopt potten waarmee je thuis aan de slag kunt en bij Soho House Amsterdam staan ze gewoon op de kaart.

Toeval of niet, terug in Amsterdam stond er een doos van de gloednieuwe uitvinding I am caps op mijn stoep. Dat zijn capsules die in je Nespressoapparaat passen en waar geen koffie uitkomt, maar iets Heel Gezonds. Een gat in de markt, leek me, al had ik opeens mijn twijfels toen ik tussen de verschillende smaken waaronder chai en kurkuma opeens rode biet spotte. Ik bedoel: biet in je latte die ook al geen echte latte is, doe normaal. En dus proefde ik die als eerste.

Terwijl ik de melk opschuimde, druppelde er roze­rode vloeistof in mijn kopje. “Het koffiezetapparaat is ongesteld,” zei mijn vriend. Maar het koffiezetapparaat was dolgelukkig. Want je verwacht het niet, maar zelfs bij de bietenlatte bleef mijn la vol cynische rotopmerkingen dicht.

Mara Grimm (1979) is culinair journalist en food trendwatcher.